Bez čeho se neobejde česká kuchyně? Bez knedlíků. Pokud si neumíte nebo nemáte čas udělat doma vlastní, musíte zamířit tam, kde je umějí. Nadýchané knedlíky na jedničku zvládají děvčata z Vývařovny AVE.

Když vstoupíte v úterý a ve čtvrtek před šestou ranní do kuchyně Vývařovny AVE, máte pocit, že jste v sauně. Pro množství páry téměř nevidíte a jen slyšíte hlasy někde uvnitř bílé tmy. „Máme vykynuto. Podávej. Teď děláme velké. Pozor na čas, vytahuj.“ Kuchařky jedou jako dobře namazaný stroj. Každá přesně ví, co má dělat. Těsto nepočká a hlavně, bleskurychle se musí věnovat přípravě dalších jídel pro své strávníky. A v čem tví tajemství výborných knedlíků, které kuchyně dodává i do obchodů? „Je to klasický kynutý knedlík, který děláme ručně a vaříme jej ve vodě,“ uvedla vedoucí Vývařovny AVE Iva Střížová, která na svá děvčata pěje jen chválu. Pochvalu si podle ní zaslouží i za nasazení, s jakým se pouští do různých akcí. Jen v říjnu měly na starost péči o více než dvě stovky skautů. Stravu a slavnostní rauty zajišťovaly i pro hudebníky Dittersovy soutěže. Dobroty z charitní kuchyně jsou žádané i na rodinné oslavy.