Umění nahlédnout pod závoj Zobrazit fotogalerii
21. listopadu 2023 Z Charity Jeseník

Umění nahlédnout pod závoj

Zdravotní sestřičky z Domácí zdravotní péče mohly díky dotaci z Olomouckého kraje absolvovat dva důležité akreditované kurzy, s jejichž pomocí mohou ještě lépe pracovat s pacienty na konci jejich životní cesty.

Spiritualita v životě a spirituální témata v závěru života. Tak zní název prvního kurzu pod vedením Mobilního hospice Ondrášek. Jeho cílem bylo zdokonalit sestry v komunikaci a kladení takových otázek, aby byly schopné nakouknout svým pacientům do hloubi duše a pomoci mu – například ve smíření sama se sebou a s blízkými. „Jestliže přijmu do péče klienta, který má omezený čas, mám šanci splnit jeho spirituální potřeby, pokud se správně zeptám,“ uvedla vedoucí služby Radka Trunečková.
V podobném duchu se nesl i kurz Komunikace o smrti. I když se nám mohou zdát tato témata morbidní, tak pro zdravotní sestry je nesmírně důležité umět správně komunikovat s paliativními pacienty a jejich blízkými tak, aby se vyřklo i nevyřčené a odchod milovaného člověka pak bolel co nejméně. I proto je podle Radky Trunečkové důležité netajit závažnost situace. Nejen pacient, ale i rodina mají právo vědět, že jejich společný čas je omezený a mají tak jedinečnou šanci si říci, že se mají rádi, narovnat vztahy, odpustit si.

Olomoucký kraj