18. března 2025
Z Charity Jeseník
Máte rádi sushi, ale neumíte si je připravit? Pak je škoda, že jste dnes nebyli v Centru pomoci sv. Martina, kde uspořádali workshop v přípravě této lahůdky. Pod rukama profesionálního kuchaře Andreje, který se na Ukrajině specializoval nejen na japonskou a čínskou kuchyni, ale i na italskou, francouzskou, či gruzínskou kuchyni, vznikala malá umělecká díla.
Při sledování pana Andreje, kterému ruce jen hrály, si kde kdo mohl pomyslet, že "uválet" takové sushi, je hračka. Opak je pravdou. Chce to cvik, správný grif a trpělivost. Pan Andrej zájemce o ovládnutí svého mistrovství trpělivě zasvěcoval do tajů přípravy, která se na první pohled zdá jednoduchá. Prozradil i recept na sushi, které na Ukrajině milují i malé děti.
Kilo jasmínové rýže se 20 - 30 minut vaří v litru vody spolu se čtvrt litrem octu na přípravu sushi, 200 g cukru a špetkou soli. Losos se den před zpracováním nakládá do směsi soli a cukru. Po čtyřech hodinách v pokojové teplotě se ukládá na noc do lednice a následující den se nakrájí na tenké plátky. K přípravě delikatesy je třeba mít také řasy nori, avokádo, okurek, sýr Philadelfia a toustový sýr. Tak to alespoň mají rádi na Ukrajině. Pak už stačí vzít suroviny, pod správným tlakem je srolovat a mistrovsky nakrájet. Nezdá se to, ale je to fuška. Jen si zkuste zakrojit a rýžovou parádu nerozmačkat. Pak už stačí popřát - dobrou chuť.