V Centru pomoci sv. Martina měli den ve znamení slovanských vůní a chutí. Ukrajinské ženy, které v centru pracují, učily své české kolegyně, jak se vaří pravá ukrajinská polévka soljanka, ke které si dávají kynuté česnekové pampušky.

„Připravíme si kuřecí vývar. Když maso obereme, do něj dáme vařit brambory,“ začala s vysvětlováním Alla Ostapenko. Přitom na pánvičce smažila cibulku, ke které přidala česnek, nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené sterilované okurky a přidala sem i protlak. Vše společně pět minut podusila. Paní Darja mezitím nakrájela nadrobno uzený špek, šunkovou klobásu a párky. Když byly brambory měkké, přidaly ženy směs z pánve i uzeninu do polévky, nechaly vše provařit a mohly pozvat hosty ke stolu. Na dochucení polévky soljanky používají ukrajinské hospodyňky ještě plátek citronu, nakrájené olivy, lžíci zakysané smetany a kopr, který milují. Pro našince může tato kombinace působit divoce, ale věřte, že chuť polévky je skvělá.
Paní Darja ještě připravila tradiční česnekové pampušky z kynutého těsta. Jeho příprava je poměrně zdlouhavá, ale vše dobré potřebuje čas, a tohle pečivo je výborné. Kdo chce, může si recept vyzkoušet. V míse si rozetřete 15 g droždí se 3 lžícemi cukru. Pak přilejte litr teplé vody, kilo polohrubé mouky, lžíci soli, dvě lžíce oleje a nechte kynout. Poté těsto 3x zpracujte a znovu mu dejte čas kynout. Po posledním vykynutí udělejte kuličky, každou rozválejte, srolujte a v pekáči dejte opět kynout do teplé trouby. Až pampušky znovu zvětší svůj objem, můžete je dát péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po upečení se pampušky natírají směsí vytvořenou z oleje, kopru, česneku a soli. Pokud se vám to povede tak, jak ženám v Centru pomoci sv. Martina, jistě si pochutnáte.