Podzim patří dýním, a tak tento čas zahájili i uživatelé Denního stacionáře Šimon již tradiční dýňovou smyslovou aktivizací, i když vše vlastně začalo už na jaře.

Jakmile vysvitly první teplé sluneční paprsky, připravili si uživatelé semínka a za pár týdnů zasadili vzrostlé sazeničky do záhonku na zahradě stacionáře. A nyní, na podzim se můžou radovat z úspěšné sklizně. Holt, komu se nelení, tomu se zelení.
Uživatelé měli možnost si dýni osahat a hmatem načíst její strukturu nebo čichem nasát její vůni. Ve cvičném bytě zhlédli dokument o pěstování a sklizni dýní, dozvěděli se o její historii i počátcích šlechtění dýní v České republice. Dále je pracovnice stacionáře seznámily s tradičními recepty na nejběžnější dýňové pokrmy.
Ale to nejlepší přišlo na závěr. Ve stacionáři se totiž pustili i do vaření klasické dýňové polévky. „Při zpracovávání dýně nezapomněli vyloupat všechna dýňová semínka a dali je sušit na suché a slunné místo, které použijí pro výsadbu zase příští rok. Samotnou dužinu dýně poté náležitě zpracovali a uvařili z ní báječnou, sytou, dýňovou polévku, kterou si v závěru ještě dozdobili krutonky. Všichni společně u jednoho stolu ochutnali výtečný výsledek své práce,“ uvedla vedoucí stacionáře Marta Nosková.