17. července 2024
Z Charity Jeseník
Každý, kdo má zahrádku ví, jak skvěle chutnají čerstvě natrhané jahody, třešně, meruňky, vlastnoručně vypěstovaná zelenina a v jaké kulinářské zázraky se s trochou píle dají proměnit. Klienti Charitního domu sv. Anežky nemají možnost si vypěstovat si vlastní vitamíny, a tak pracovnice domova přinesly chutě léta za nimi.
„Naši klienti potřebují vitamíny, ale už si sami nemohou natrhat ovoce na zahradě. Při smyslových aktivizacích proto ochutnávají ovoce a díky tomu si připomenou, co všechno kdysi pěstovali a zpracovávali,“ uvedla sociální pracovnice domova Lucie Skřítková motivaci, která pracovníky domova vedla k uspořádání akce Oslava plodů léta.
Při pohledu na improvizovaný rautový stůl srdce doslova zaplesalo. Na mlsné jazýčky čekaly mísy ovoce, osvěžující tzatziki, sirupy z mateřídoušky a máty, marmelády z jablek, rebarbory a hrušek, ale i cuketové placičky, rajčatová šťáva, či letní koláče plné borůvek, meruněk, hrušek a švestek. „To je mňam. Děvčata jsou skvělá. Z ničeho umí udělat moc,“ rozplývala se jedna z klientek nad cuketovou placičkou. Za chvíli si šla nabrat do misky tzatziki a očima už hledala, co si vezme příště. „Však jste nám při tom také pomáhala. Vzpomínáte si, jak jste strouhala okurku a jak jsme dnes dopoledne pekli koláče?“ zeptala se jí aktivizační pracovnice Diana Zahradníčková. „A co vy? Dáte si frapé nebo zmrzlinku?“ oslovila Diana Zahradníčková dalšího klienta, který přijel na slavnost. Po vysvětlení, co je to frapé, se chopila šlehače a šla připravovat ledové osvěžení.
Jak Diana Zahradníčková zdůraznila, na výrobě všech dobrot se při aktivizaci podíleli klienti, kteří si při krájení ovoce a třídění, sušení a vázání levandulových kytiček procvičili jemnou motoriku. „Společná práce je vždy zajímavější a klienty to baví,“ prozradila aktivizační pracovnice.
Protože 21. července je Mezinárodní den zmrzliny a venku jsou tropická vedra, připravili si v domově i borůvkovou, meruňkovou a mátovou zmrzlinu, po kterých se jen zaprášilo.