Za pacienty jezdí bezpečně
20. prosince 2023 Z Charity Jeseník

Za pacienty jezdí bezpečně

Počet pacientů Domácí zdravotní a hospicové péče se neustále zvyšuje. Narůstá i počet paliativních pacientů, kteří si přejí prožít závěr svého života v domácím prostředí v kruhu svých blízkých a ne v anonymitě nemocnic. Předpokladem dostupné péče jsou bezpečná auta, která zdravotní sestry dopraví za každé situace k jejich klientům. Jsme proto rádi, že náš záměr podpořil Olomoucký kraj a my jsme mohli zakoupit dva nové vozy.

Charitě Jeseník se podařilo uspět v Programu na podporu poskytovatelů paliativní péče v roce 2023 a od Olomouckého kraje jsme tak získali dotaci ve výši 350.000 tisíc korun na nákup dvou automobilů. Jedno z nich nahradilo staré a poruchové vozidlo, s nímž jezdila zdravotní sestra na Žulovsku. Tady sestřička musí za klienty často zajíždět na samoty a při přejezdech mezi pacienty stráví spoustu času. Druhé vozidlo slouží zdravotní sestře, která v prosinci 2022 rozšířila tým Domácí zdravotní a hospicové péče a má na starosti pacienty na Mikulovicku a Zlatohorsku.
Domácí zdravotní a hospicová péče (DZR) je jediná svého druhu v okrese Jeseník, funguje 7 dnů v týdnu, 24 hodin denně, ve všech obcích okresu. Počty klientů DZR neustále narůstají a přibývají i paliativní pacienti, kteří v současné době tvoří bezmála třetinu z celého počtu ošetřovaných. (2019 – 92, 2020 – 197, 2021 – 238, 2022 – 250). Tvoří ročně bezmála třetinu všech pacientů. V roce 2022 u nich zdravotní sestry strávily 3 536 hodin, tj. 45,75 % z celkové provedené péče. V domácím prostředí doprovodily sestry 39 pacientů.
Naše zdravotní sestry se neustále vzdělávají. Díky tomu mohou nabízet stále odbornější péči chronicky nemocným i pacientům s nevyléčitelným onemocněním v terminálním stádiu. Je tedy zřejmé, že bez bezpečného automobilu není možné v našem okrese ošetřovatelskou a paliativní péči poskytovat.