Tvorba umělců s mentálním handicapem a duševním onemocněním

Výstava ART BRUT 2018 je otevřena od 3. 2. – 19. 5. 2018 a klade si za cíl nabourávat výtvarné, ale i obecné hranice. Chce narušit zbytky dlouholetého vnímání „mentálního postižení“ či "psychické nemoci".

Divadlo Slunečnice z Brna opět ve Vidnavě

Minulý pátek zavítal do Domova pokojného stáří sv. Hedviky zájezdový soubor Divadlo Slunečnice se svým hudebním programem „Muzikoterapie aneb léčba hudbou“, kterým chtějí účinkující alespoň na chvíli odvést myšlenky od denních starostí a pohladit na duši krásnou, českou muzikou.

Sčítání je u konce

Hotovo, sečteno: na Jesenicku se v letošní Tříkrálové sbírce vybralo krásných 627.417 korun, tedy o 12 % více než v loňském roce. Celkově částka přesáhla tu loňskou o 68.391 korun.

Čtyřnozí kamarádi potěší i léčí

Pojem Canisterapie je složen ze slov „Canis – pes a terapie – léčení“. Pes svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je potřeba...

ŠTĚDRÝ DEN byl naplněný radostí

Někdy stačí tak málo – potřeba pocitu, že má někdo zájem, kousek pozornosti, vlídnosti a laskavosti, k tomu dárek od srdíčka, který si senioři přáli...

Ježíškovo vnouče v DPS sv. Hedviky

Na Domově pokojného stáří sv. Hedviky jsme se zapojili do projektu Ježíškova vnoučata a mezi přáními byl i živý vánoční stromek do naší jídelny. Ještě ten den se nám přihlásilo Ježíškovo vnouče – pan Petr Polášek, který přibral další Ježíškova vnoučata i s pravnoučaty, a rozhodli se, že nám přání splní.

Vánoční jarmark ve Vidnavě

Prezentace výrobků seniorů z našeho domova. Ergoterapie a její využití je široké – jednou z oblastí jsou sociální služby.

Oslava svátku sv. Anežky ve Vidnavě

Po domluvě s otcem děkanem Miroslavem Kadlecem proběhla oslava svátku patronky charitního domu ve středu 15. listopadu. Oslava byla zahájena mší svatou. Při ní doprovázel zpěv na varhánky pastorační asistent Martin Grabarczyk.

MŮJ SVĚT i v Jeseníku

Fotosoutěž přibližuje veřejnosti sociální práci jinak, než jen suchými statistickými veličinami. Soutěž je určena výhradně pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charit z celé České republiky. Slavnostní vernisáž oceněných fotografií se uskuteční v únoru 2018 v Opavě. Poté bude výstava celý rok putovat po dalších městech. Mezi města, která budou mít tu čest výstavu hostit, patří i Jeseník.

Zabijačkové hody tradičně

Málokterá akce dokáže na vesnici spojit tolik lidí, jako právě „zabíjačka“. Při zabíjačce se také posiluje sociální soudržnost. Pro domácí zabíjačku byla typická tzv. sousedská výpomoc a samozřejmostí byla výslužka pro všechny zúčastněné.