Pošimrat chuťové pohárky a umožnit klientům vyzkoušet něco nového bylo cílem pracovníků Charitního domu sv. Anežky ve Vidnavě, kteří se seniory oslavili Mezinárodní den kuchařů.

„U nás nemáme žádného klienta, který by byl kuchařem, ale většina našich klientů ráda jí a bylo to opravdu vidět,“ řekla k akci koordinátorka péče Věra Kroutilová.
V domově se do kulinářské výzvy pustili pěkně zhurta, vybrali si totiž japonskou a mexickou kuchyni, které nemusí svými specialitami zrovna všem vyhovovat, ale risk se vyplatil. „Připravili jsme sushi a k tomu jsme měli sojovou omáčku a wasabi. Klienti nejprve nechtěli ani ochutnat, ale viděli nás ochutnávat a bavit se a nakonec se osmělili, vyzkoušeli a po ochutnání si dokonce přidali a uznali, že to není tak zlé,“ usmála se Věra Kroutilová. Mexické dobroty se už setkaly s větším nadšením. Pracovníci domova totiž nesáhli po chilli, ale připravili sladké churros s rozpuštěnou čokoládou.
Degustační zážitek završili v domově pravými českými bramborovými plackami, do jejichý přípravy se zapojili i klienti.
Mezinárodní den kuchařů vznikl v roce 2004 v Argentině jako oslava a uznání práce profesionálních kuchařů. Slaví se každoročně 20. října.