Rekonstrukce výtahu zahájena
21. dubna 2022 Z Charity Jeseník

Rekonstrukce výtahu zahájena

Výtah v Domově pokojného stáří sv. Hedviky si o svou modernizaci říkal už dlouho. Po Velikonocích se tedy začalo a pro klienty to znamená spoustu omezení. Na nový výtah se ale už těší.

Rekonstrukce výtahu v Domově pokojného stáří sv. Hedviky už byla velmi potřebná. Dveře výtahu se klientům ztěžka otvíraly a také už nezastavoval tak přesně, takže vznikla nerovnost, která bránila plynulému nájezdu do výtahu. A to bylo nejen pro klienty na vozíku velkým úskalím. Proto jsme rádi, že byla modernizace výtahu podpořena z Ministerstva práce a sociálních věcí, z programu 01331 Rozvoj a obnova materiálně-technické základny sociálních služeb.

Rekonstrukce začala po Velikonocích, aby o svátcích mohly za klienty přicházet ještě návštěvy a mohli spolu zajít třeba i ven. Zatím v domově museli vyřešit spoustu provozních záležitostí, aby zajistili plynulý chod domova. Jednomu klientovi, který se pohybuje na elektrickém vozíku a potřebuje jezdit ven, byl provizorně zřízen pokoj v přízemí, hned vedle aktivizační dílny. Aktivizace i stravování byly přesunuty na jednotlivá patra, bylo potřeba zajistit schodolez a také zvedáky.

Omezení mají ale i kladný vliv, jak sděluje paní Salvová: „Někteří se snaží chodit po schodech. Říkáme, že to potom bude fyzička!“ směje se koordinátorka individuálního plánování, paní Jarmila Salvová a dodává: „Jeden pán dokonce říkal, že možná přestane raději kouřit.“ Na nový výtah se ale klienti těší. A také na opékání, které pak mají na zahradě slíbené. Jen teď musí vydržet trochu nepořádku a občasný hluk.