Těsně před Vánocemi proběhlo v tomto roce poslední setkání s našimi ukrajinskými sousedy. A o čem jiném by bylo, než právě o Vánocích.

Vánoční setkání – tak jsme nazvali poslední letošní společnou akci, na které se setkáváme s ukrajinskými sousedy. Opět vše proběhlo v prostorách Křesťanského společenství, za což velmi děkujeme. A protože šlo o vánoční setkání, nechybělo i lehce slavnostní občerstvení, o které se postarala naše Vývařovna AVE. Ovšem nikdo z účastníků nepřišel s prázdnou a každý přinesl nějaké malé pohoštění, o které se chtěl podělit.

Zahájení se ujala ředitelka Charity Jeseník, Helena Paschkeová, která všechny přivítala s tím, že je ráda, že se ještě můžeme před Vánocemi sejít a že je to také příležitost říct si, jak trávíme Vánoce, ale hlavně si popovídat a předat si i nějaké dárky. Ke společnému povídání nemusel nikdo nikoho pobízet, u kávy nebo čaje s výborným pohoštěním čas plynul a malým vytržením bylo společné čtení z dvojjazyčných bajek. Ty byly vydány v rámci projektu Ministerstva vnitra České republiky a každá rodina pak našla jeden výtisk jako dárek pod stromečkem.

Po čtení se pak všichni přesunuli ke stromečku, kde se zpívaly české koledy a ukrajinské vánoční písně a následně se rozdaly dárky, které byly pod stromečkem nachystány. Všichni byli ze společného setkání nadšení, zpívání i čtení v obou jazycích všechny obohatilo a tak toto setkání určitě nebude poslední.

Akce je financována MVČR v rámci dotačního programu Integrační služby pro držitele speciálního víza a dočasné ochrany 2022.