Denní stacionář Šimon v Praze

V rámci oslav 20. výročí Denního stacionáře Šimon se ve stacionáři již od února připravoval projekt „Praha“, jehož vyvrcholením byl právě výlet do Prahy. Zaměstnanci společně s klienty vybírali místa, kam se v Praze podívají.

Ve čtvrtek 20. září se všichni vydali velkým autem na vlakové nádraží do Zábřehu na Moravě a odtud vlakem do Prahy. Čtyři klienty doprovázely dvě pracovnice společně s jedním dobrovolníkem. Ihned po příjezdu do Prahy se vypravili na její prohlídku. Jejich cesta vedla z Václavského náměstí ke Staroměstské radnici a dále až na Karlův most. Klienty také čekala jejich první jízda metrem. Mnozí na takové jízdě metrem nevidí nic speciálního, avšak pro klienty stacionáře to byl obrovský zážitek. Pracovnice, které klienty doprovázely, vzpomínají, že „někteří se trochu báli, protože si neuměli představit cestu pod zemí. Nakonec ale byli všichni nadšení.“ A jak dodávají: „Eskalátory byly zkouškou našich reakcí a rovnováhy. To samé jsme si vyzkoušeli při rozjezdech a brždění v metru.“

Klienti stacionáře na Hlavním nádraží v Praze.Ihned po příjezdu vyrazili přes Václavské náměstí......a došli až na Karlův most.

Ve večerních hodinách se celá skupinka ubytovala u bratrů Kapucínů nedaleko Lorety. Po večeři se ještě stihli klienti a zaměstnanci projít večerní Prahou až k Pražskému hradu a mohli si tak užít okouzlující výhled. V pátek se vydali na výlet do ZOO v Troji. Večer potom čekal všechny muzikál Čas růží. „Ve slavnostním oblečení to všem klientům moc slušelo. V hudebním divadle Karlín nás mile přivítali uvaděči a pomohli nám i klientům najít správná místa k sezení. Kulturní zážitek byl umocněn písničkami Karla Gotta, které jsme si s chutí zazpívali. Uronili jsme také pár slz,“ popisují pracovnice průběh večera.

V pátek klienti navštívili ZOO v Troji.A večer je čekal muzikál Čas růží.Ve slavnostním oblečení to všem moc slušelo.

V sobotu se klienti přesunuli do centra Prahy. Zde nakoupili poslední suvenýry, snědli skvělý oběd a v poklusu se přemístili na hlavní nádraží. Klienti nejsou zvyklí na spěch, který nás během výletu často provázel. Pokud jsme totiž chtěli něco stihnout, nebylo možné jít zcela vycházkovou chůzí. Nicméně i přes všechny nesnáze jsme si výlet do Prahy užili. Především pro nás bylo velmi příjemné po cestě domů poslouchat klienty, jak se baví o zážitcích a vidět unavené, ale spokojené tváře.“, dodávají pracovnice stacionáře. Klienti se tak vrátili sice unavení, ale zato plní dojmů a zážitků z jejich dlouho očekávaného výletu do Prahy.

Výlet mohli klienti podniknout z velké části díky výtěžku z divadelního představení Pistolka, které odehráli v květnu v jesenickém divadle Petra Bezruče. Některým uživatelům se tím splnil jejich velký sen. Všem, kdo tedy přispěli jakoukoli částkou, patří velký dík. Pobavit se u tohoto divadelního představení budou mít lidé možnost znovu a to ve čtvrtek 18. října v 16 hodin, přímo v Denním stacionáři Šimon na Seifertově ulici v Jeseníku v rámci Dne otevřených dveří. Všichni klienti i zaměstnanci se již nyní velmi těší na všechny, kteří je přijdou ve čtvrtek 18. října navštívit.