Noc kostelů ve Vidnavě

V pátek 25. května 2018 se konala již tradiční celorepubliková Noc kostelů a galerií. Ve Vidnavě probíhá tato akce trošku nezvykle, protože je do ní zapojeno celé město. Návštěvníci tak mohli navštívit nejen dva místní kostely, ale řadu dalších zajímavých míst, včetně sklepení na Domově pokojného stáří sv. Hedviky.

Lidé ve Vidnavě se mohli podívat do kostela sv. Kateřiny, kostela sv. Františka, navštívit farní zahrady, galerii Jednota, Muzeum Vidnavska, galerii a věže Základní umělecké školy a pak také sklepení a kapli v Domově pokojného stáří sv. Hedviky.

Celá akce byla zahájena v 17 hodin slavnostní mší svatou v kostele sv. Kateřiny, kterou celebroval otec děkan P. Mgr. Miroslav Kadlec. Poté navazovala v galerii Jednota vernisáž jedinečné výstavy obrazů Aloise Baucha, který působil ve Vidnavě na konci devatenáctého a začátku dvacátého století.

Domov pokojného stáří sv. Hedviky přivítal návštěvníky výstavou obrázků klienta Jana Kózky a hosté pak mohli zavítat do sklepení, které bylo zpřístupněno již loňský rok, a prohlédnout si  některé vybavení z dob, kdy zde bydlely sestry boromejky. Kdo chtěl, mohl se zajít podívat také do místní kaple. Tam probíhalo promítání dokumentu „BET LECHEM – vnitřní domov“, ve kterém vyprávěla sestra boromejka Remigie Anna Češíková o svém životě a o lidech, kteří ji nějakým způsobem ovlivnili.

Jedním z nich byla také Vojtěcha Antonie Hasmandová, která v době komunismu žila 10 let ve Vidnavě a od roku 1969 byla představenou vidnavské komunity sester boromejek. Nikdy nepřestala bojovat za právo na náboženskou svobodu. Místní příchozí často vzpomínali, jak sestry boromejky navštěvovali a ty jim vždy ochotně poradily, popřípadě namíchaly bylinky na jejich neduhy.

Poděkování patří všem pracovnicím DPS sv. Hedviky, které přípravě této akce věnovaly svůj čas a energii. O tom, že se jejich vynaložené úsilí vyplatilo, si můžete přečíst v ohlasech na Noc kostelů v červnovém Okénku.

Ve fotogalerii jsou i fotky ze mše svaté v kostele sv. Kateřiny, které se účastnily klientky CHD sv. Kateřiny s doprovodem.