Květinová kavárna

Každé pondělí se klienti Domova pokojného stáří sv. Františka scházejí na společné kavárničce. Pokud počasí přeje, tráví společné chvíle v zahradě pod pergolou.

Kavárnička má často nějaké zaměření. Vybírá se téma, které je klientům blízké, a přitom je dobré, když se mohou (zvlášť pro seniory se zhoršeným stavem vnímání) přinést předměty, které jim toto téma přiblíží.
Na jaře se přímo nabízejí kytky, které nás celý život obklopují a promlouvají hned k několika smyslům najednou. Klienti si je prohlíželi, ohmatávali, očichávali, vzpomínali, jak se která jmenuje, k mnohým kytkám se vázaly jejich vzpomínky, vyprávěli, které koření používali v kuchyni... Příjemné chvíle nad kávou a dortíkem tak byly nenásilnou formou spojeny se smyslovou aktivizací a tréninkem paměti.
Za dortíky a jiné dobroty je potřeba moc poděkovat paní Sojkové z Petrovic, která kavárničky pravidelně navštěvuje a vždy přinese klientům něco čerstvě upečeného.