Zahráli jsme si petang

Petang neboli Jeu de boules (hra v koule) je název hry, kterou hrají lidé ve Francii snad v každém parku a na jíných veřejných prostranstvích. Proč si ji tedy nezahrát i ve Vidnavě?

Výraznou předností tohoto sportu je to, že jej může hrát prakticky každý - ženy s muži, starci s dětmi, i tělesně postižení se mohou zúčastňovat všech turnajů. Petang navíc často nebývá považován za obyčejnou hru, ale za uklidňující balzám na nervy. „Nejsme sice ve Francii, ale i tak nám nic nebránilo si petang v neděli zahrát na zahradě Domova pokojného stáří sv. Hedviky ve Vidnavě. Výhodou petangu totiž je, že se dá hrát téměř všude,“ říká Petra Fiorová, sociální pracovnice Domova. Terén není určen. Soupeři se musí vyrovnat s nástrahami jakéhokoliv povrchu. Ve Vidnavě se utvořily tři týmy, které se skládaly vždy z jednoho zaměstnance a klienta. Nedělní hry se zúčastnil také pan vedoucí Petr Trepáč a jeho tým byl dokonce vítězný. Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink. Hra je určena pro dvě 1–3 členná družstva, které se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. prasátko.