Zabijačkové hody tradičně

Málokterá akce dokáže na vesnici spojit tolik lidí, jako právě „zabíjačka“. Při zabíjačce se také posiluje sociální soudržnost. Pro domácí zabíjačku byla typická tzv. sousedská výpomoc a samozřejmostí byla výslužka pro všechny zúčastněné.

Naše vepřové hody proběhly v Domově pokojného stáří sv. Hedviky ve Vidnavě přesně v tomto tradičním duchu. Řád zabíjačky jsme si přizpůsobili podle našich možností, pojali jsme ji jako zabíjačkové hody. Pašíka jsme nevykrmovali, zakoupili jsme maso očištěné. Bez zapáleného týmu a sousedské výpomoci by tato akce neproběhla. Ráno šikovní pečovatelé zatopili pod kotlem za asistence prvních uživatelů. Během dopoledne se začali scházet ostatní uživatelé. Na zahřátí byl připraven zabíjačkový guláš, a kdyby měl někdo chuť na sladké, tak i bábovka. Pro všechny bylo největším zážitkem vytažení masa z kotle.  Díky pěknému počasí si celé zabíjačkové hody všichni zúčastnění velmi užili. Děkujeme celému týmu a těm, kteří nám poskytli „sousedskou výpomoc“. (Jarmila Salvová)