Psí návštěva v Domově pokojného stáří sv. Hedviky ve Vidnavě.

Jednou z oblíbených aktivit, kterou pro naše seniory několikrát ročně pořádáme, je návštěva psů Samojedů v našem Domově. Tato aktivita využívá pozitivního působení psa na psychiku člověka. Kontakt s živými tvory patří mezi přirozené sociální potřeby.

Seniorům, kteří během aktivního života měli doma psa, kočku, nebo chovali hospodářská zvířata, teď tento kontakt často chybí, což negativně ovlivňuje jejich náladu. Proto jsou vždy velmi rádi, když za nimi pejsci zavítají na návštěvu. V našem případě se jedná o psí rodinku Samojedů, což je velmi staré plemeno sibiřského psa. Tito psi mají velmi přátelskou povahu, a proto jsou vhodní pro rozdávání dobré nálady. Naši klienti v přítomnosti těchto zvířat doslova září pozitivní energií. Mohou pejsky hladit, pomazlit se s nimi, povídají si s nimi a případně jim mohou dát i nějaký vhodný pamlsek. Tento kontakt je oboustranně prospěšný a je radost vidět, jak se našim seniorům pokaždé rozzáří oči a pozvedne nálada do života.

Karol Chwistek - koordinátor individuálního plánování